torsdag 21 april 2011

Weekend på egendom

Många,många skriver till Gullan och efterfrågar råd och tips i repris. "Kära Gullan" - skriver signaturen Fru AM - "kan du inte än en gång skriva om hur man uppför sig när man blivit bjuden på weekend." Självklart lämnar jag ingen rådlös, fast jag ju tycker att Fru AM kunde hitta tillbaka till första gången det publicerades, i april. Se där, ett gott råd till er alla - gå nogsamt igenom alla Gullans råd, ofta och grundligt!

På lördags eftermiddag kommer den ena bilen efter den andra framkörande till stora trappan till herrgårdsbyggnaden, avpolletterande glada ungdomar som inbjudits per brev eller telefon någon vecka i förväg. Sedan gäster och bagage placerats i resp. gästrum samlas man vid tebordets massor av småbröd, vetebröd och mjuka kakor. Sedan teet är drucket delar man upp sig på olika håll. Några skola gå husesyn både inne och ute i stall, ladugård och hundstall. Andra promenera, rida och ett par unga flickor hamna kanske i en bekväm vrå med stickor och garn i högsta hugg.

I god tid före middagen, sedan man utbytt sportkläder mot mera innebetonade dräkter, samlas man i biblioteket, husets största, bekvämaste rum med många härliga fåtöljer och soffor och fördriver tiden med prat till dess middagen serveras.

Som meny rekommenderar Gullan:
* Blomkålspure´
* Rådsjurssadel
* Äppelknyten

Kvällen fördrives med bridge och dans efter radiomusik. Frukt, konfekt, vatten, saft grogg och hembrygd likör dukas fram (se recept). Då ungdomarna fram på natten, innan de gå till sängs, vanligen bruka hinna bliva hungriga dukas fram i lilla matsalen smörgås och mjölk, och göres elektriska tekokaren i ordning för tebryggd, där de mera frusna ev kunna koka sig en kopp te.

Söndagsmorgon kl. 9 samlas damer som ej rida och jaga, i pyjamas och morgonrock vid te- och kaffebrickorna i "frökensalongen", resp gästrummen. Under glatt samspråk och skratt, ev. promenad springa morgontimmarna i väg, och så är det lunch. Till denna serveras smörgåsmat och småvarmt, såsom lådor, stuvningar, omeletter etc. Som huvudrätt föreslår Gullan; gäddfilé med dillpotatis.

Efter lunchen företaga samtliga den sedvanliga söndags-långpromenaden, en rundvandring genom ägorna. Den tidiga middagen ätes utan omklädsel, ty gästerna återvända till staden efter kaffet, som drickes vid öppna brasan i bilioteket. Sedan tecknar man sina namn i gästboken, packar sina grejor och tar ett hjärtligt farväl. Obs! man tackar för sist på kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar