torsdag 13 maj 2010

Bjudning på landet Del: 1

Min goda väninna Fröken Marianne Bergnöt har fått brev från sin gamla klasskamrat Ulla, numera gift med godsägaren Claes Bonk på Björkestavik i Södermanland. Ulla bad henne att komma till den unga familjen över midsommarhelgen. "Vi blir tolv personer, ett äldre par inberäknat, resten ungdomar, så vi skall nog få roligt. Jag hoppas du kan ta ledigt och stanna ensam kvar ett par dagar efter helgen." O ja, Marianne blev stormglad och svarade genast ja och oh ja. Sedan kom eftertanken. Hon hade faktiskt aldrig varit på en sådan bjudning. Men hon fick goda råd av Gullan, och nu ska vi se hur hon packar, vilket borde vara alla er, husmödrar, till stor hjälp inför midsommarhelgen som snart kommer.

Marianne reser i sin bruna sportdräkt med en tunn beigefärgad tvättsidenblus under. Hon har lågklackade, rymliga skor och starka, inte allt för tunna, strumpor. Allt detta blir bra för morgonpromenader när man ska titta på ägorna. Till dräkten hör också en yllejumper som Marianne lägger ned i väskan. Blir det varmt, reser och promenerar hon i blus och kjol. I dräkten kan hon också mycket väl äta lunch, men eftersom det är midsommar, lägger hon därjämte ner en tvättsidenklänning eller en bomullsklänning, båda enfärgade eller med små enkla mönster, till exempel prickigt, rutigt eller randigt. En vit baskermössa och en vit stickad kofta kan hon bära till detta, om det skulle behövas, samt lågklackade pumps. Hon lägger också med en lätt regnkappa och paraply. En regnkappa skyddar ju dessutom för kyliga vindar. Tyvärr är svenska midsomrar inte alltid ljuvliga värmedagar...

Dansklänningen är förtjusande. Den är inte blommig. Varför skulle man konkurrera med naturen i dess vackraste blomningstid? Den är av blått- och vitrandigt bomullstyg till billigt pris. Härligt vid i kjolen, fyrkantig urringning. En lös liten rundskuren fuskkrage eller bolero av bomullstyget värmer henne framåt nattsidan. Hon har pyjamas i strikt fason och tar med sig en tunn kimono i samma färg att tjänstgöra som morgonrock och badkappa.

Ett par överklädda galgar kommer också med i stora väskan. Och en baddräkt!

I ett hörn i väskan lägger hon ned presenter till familjen - ett halvt kilo god chocklad, en bok eller ett par billiga men orginella öronclips till Ulla och var sin boll till småbarnen.

Hon ser till att hon har ett par nya vackra sedlar i plånboken och några blanka mynt i portmonän. Hon kommer ju att betala drickspengar och då tycker Gullan att man ska lämna aptitliga pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar