söndag 30 maj 2010

Damer på kontor

Under en lång följd av år har kontorsyrket varit det som flickor nästan ramlat in i sedan de slutat skolan. Efter kortast möjliga utbildning i maskinskrivning och på sin höjd också i stenografi har de hamnat på ett kontor och därvid oftast tänkt sig anställningen som ett slags väntetid före ett hägrande giftermål. Men alla har inte haft lyckan att gifta sig och då har ofta livet måst fortsätta i kontorsrummet. Arbete i instängdhet mellan nio och fem, lunchrast kanske på en halvtimma och kanske utan möjlighet att hämta frisk luft.

Relativt fåtaliga har de varit som verkligen intresserat sig för kontorsyrket. Men dessa har då sökt fullända sin utbildning på olika sätt och gjort sitt bästa för att komma framåt, något som inte varit lätt, eftersom befordringar och löneförhöjningar i första hand varit till för de manliga kamraterna. De jämförelsevis fåtaliga ambitiösa brukar också tillhöra någon organisation - det enda medlet för gemensamma aktioner, ledande till bättre anställningsvillkor.

En härskara av unga damer hamnar ännu i dag alldeles tanklöst i kontorsyrket. I många hundratal har de sin tillvaro inom varje stort statligt verk, kommun och i de privata firmorna. Det är inte alltid som de tas om hand av något slags personalvård. Deras uppförande beror på eget omdöme. Och ändå har man en mängd fordringar på dem - fordringrar som inte alla förstår att uppfylla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar