torsdag 6 maj 2010

Visiter och kort

En del människor ser rött bara någon talar om visiter. De tycker själva ordet låter uppstyltat och tillgjort och säger att det där att gå på visit är alldeles bortlagt.

Nåja - i många böcker om etikett har det minsann gjorts alldeles för stor affär av dessa små formella besök. Seden har också inskränkts betydligt. Borta är nyårsvisiterna, de där som farfar och farmor gjorde utstyrda i hög hatt och svart siden, borta är barnsängsvisiterna - bland annat av hygieniska skäl! - borta är alla visiter som inte har praktisk betydelse.

Hur gör man då?
Man får lov att höra sig för om vanorna på orten, dit man kommit. Vanligen kan man gå på visit vardagar mellan klockan 14.00 och 16.30 och söndagar klockan 13.00-16.00. I Stockholm är visittiden oftast senare: mellan 15.00 och 17.00.

För att hälsa och på det sättet bli introducerad i en kamratkår går man till högsta chefen först och sen till kamraterna. Ett gift par besöker bara de gifta familjerna!

Om mannen är upptagen av sitt arbete, gör hustrun visiten för dem båda. Hon lämnar då mannens visitkort som intyg om hans goda avsikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar